Gå til hovedindhold

Der er hjælp at hente

Spørgsmål

Jeg skriver som pårørende, da jeg er lidt bekymret for min mand, som fik dianosen i september 2008.

Nogen gange, om aftenen når vi skal sove, oplever han, at han får åndedrætsbesvær og problemer med hjerterytmen.

Dog hjælper det, når han putter ind til mig og kan holde om mig. Derfor er vi enige om, at det er meget psykisk betonet (som for eksempel angst).

Jeg vil gerne have ham til at snakke med nogen om det, men han siger hårdnakket, at han ikke tror nogen kan hjælpe ham.

Hvordan kommer jeg videre? Hvem kan eventuelt hjælpe ham? Er der noget jeg kan sige/gøre, som kan hjælpe?

Svar

Jeg tror din/jeres vurdering af situationen er helt rigtig. Din mands åndedrætsbesvær og problemer med hjerterytmen til sovetid er, efter al sandsynlighed, psykisk betinget.

Det er kun nogle måneder siden, han fik diagnosen, hvilket er meget kort tid siden. At få diagnosen på en kronisk sygdom, som man ikke ønsker og ikke selv kan bestemme, om man vil have, ryster de fleste mennesker på en grundlæggende måde. Og når psyken bliver rystet, kan der komme angstsymptomer, som typisk er overfladisk vejrtrækning og hjertebanken.

Din mands reaktion er således forståelig og et udtryk for den usikkerhed og magtesløshed, han formodentlig føler.

Du skriver, at han ikke tror, nogen kan hjælpe ham. Der er dog hjælp at hente.

Hvis man får snakket om de tanker og følelser, der tumler rundt i hovedet, hjælper det. Det giver lidt mere struktur oppe i ens hoved og tankerne og følelserne falder lidt mere til ro. Man finder også ud af, at man ikke er alene, og at der er andre, der kender til det, der er sket for en selv.

Som medlem af Scleroseforeningen kan I bruge foreningens psykologordning. Det kan din mand gøre selv, eller I kan komme sammen. Desuden er det også et tilbud, til dig som pårørende, at komme og snakke med psykolog. Vi ser dèt at få sclerose som et anliggende for hele familien og ikke bare for den, der får sygdommen.

For at komme i kontakt med psykologen, i det område I bor, skal I ringe ind i psykologernes telefontid, som er dagligt mellem 11-12, på telefon 36 46 36 46.

Til sidst vil jeg sige, at du jo kunne vise din mand dette svar, hvis det er svært for ham at tro på, at der er nogen, der kan hjælpe.