Gå til hovedindhold

Depression ved MS

Spørgsmål
Hvordan kan det være, at der ikke er forsket mere i sammenhængen mellem bipolar affektiv lidelse og sclerose?
Både min bror og jeg har begge sygdomme. For min brors vedkommende gik en voldsom mani, som blev til en psykose forud for diagnosen MS. For mit eget vedkommende var det en alvorlig depression, der ikke lod sig helbrede med alverdens psykofarmaka.

Jeg har - bl.a. her på hjemmesiden - læst at flere personer med MS også har en bipolar lidelse. Både min brors og min egen psykiater mener bestemt at der er en sammenhæng, men de kan (må) ikke konkludere det, da der ikke forelægger videnskabelige beviser.
Er det en tilfældighed, eller kan der være en forbindelse mellem bipolar affektiv lidelse og en MS diagnose?
Det skal tilføjes at både min brors og min psykiske lidelse først blev stabiliseret, da vi kom i behandling med Copaxone.
Svar
Der er højere forekomst af depression hos mennesker med MS, hvor psykologiske faktorer som, eksistentiel krise og frustration over diagnose/sygdom og symptomer, har oplagt betydning.
Der er også en såkaldt organisk teori vedrørende udvikling af fx. depression ved MS, hvor antallet/arealet af MS plak visse steder i hjernen (pande og tindingelapper), synes at kunne forklare, en del af denne øgede forekomst. Eufori er også mere udbredt ved MS, mens psykose er mere usædvanligt.

Jeg har dog selv set et par tilfælde af svær psykose ved MS debut, hvor det kun var sygdommen, der kunne forklare symptomerne. Det ene af disse tilfælde, skrev jeg en artikel om, hvor du kan finde referencen på PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8947281