Gå til hovedindhold

Depression ved interferonbehandling

Spørgsmål

Jeg er i behandling med Avonex, men oplever depressiv tilstand efter jeg har taget medicinen, det svinger fra 1-2 døgn efter. Jeg overvejer kraftigt at skifte medicin, men har læst om de andre 1. valg som findes, at de også har depression som bivirkning. Jeg vil helst ikke gå fra et produkt som giver disse gener over på et andet med sammen egenskaber, men har hørt at man ikke nødvendigvis får samme bivirkninger ved et skifte.

Hvad er der af erfaringer på dette område - hvor mange oplever ikke at få samme symptomer ved et skifte? Og hvad sker der hvis man har så svære symptomer på alle 1. valg produkterne? Kan man så få 2. valg produkter alene ud fra bivirkninger, eller må man så overveje et stop i medicinen?

Svar

Hvis man har tendens til depression, der forværres betydeligt ved interferon-beta behandling, må man overveje behandlingsskift til et andet 1. valg præparat, hvor glatiramer-acetat (Copaxone) vil være det mest oplagte præparat. Ved Copaxone behandling er risiko for depression ikke så udtalt som ved Interferon, hvorimod der ikke er væsentlig forskel på skift mellem de forskellige typer af interferon.

Hvis du af en eller anden grund ikke kan tåle nogen af 1. valgs præparaterne (interferon-beta og glatiramer-acetat), må man overveje om du skal behandles med anden sclerosemedicin, her i blandt 2. valgs præparater.