Gå til hovedindhold

Depression og beta-interferon 2

Spørgsmål

Min mor har fået diagnosen sklerose og jeg har, i den forbindelse, et spørgsmål angående hendes nuværende situation.

Hun er i forvejen en person der lider af svære depressioner. Hun fik, indtil i går, både antidepressiv medicin og medicin i sprøjte mod sklerosen. Efter et stykke tid på begge præparater blev hun meget deprimeret, idet sklerose-medicinen nedbrød det antidepressive medicin.

Derfor var hun, efter at have talt med sin læge, i går desværre nødt til at stoppe med at tage den pågældende sklerose-medicin - hun var simpelthen blevet for deprimeret og havde absolut ingen livsgejst tilbage.

Mine spørgsmål er så nu: Hvad sker der, når man ikke kan få sin sklerose medicin? Vil hun have betydeligt dårligere udsigter, eller?

Svar

Behandling med beta-interferon kan indimellem give depressioner, som i lette tilfælde kan behandles godt med antidepressiv medicin. I sværere tilfælde vil det imidlertid være nødvendigt at ophøre med interferon-behandling.

Er man i behandling for attakvis sklerose kan man skifte til behandling med Copaxone, som har lige så god effekt som beta-interferon. Er man i behandling for fremadskridende (sekundær progressiv) sklerose er det usikkert, om Copaxone har effekt, og man kan i stedet forsøge behandling med mitoxantrone, hvis der er fortsat sygdomsaktivitet.

Behandling med beta-interferon dæmper sygdomsaktiviteten med ca. 1/3. Det vil sige, at man i gennemsnit vil se en ca. 50% større sygdomsaktivitetet, hvis man ophører med behandlingen, end man havde under behandling. Det er med andre ord ikke sikkert, at der kommer nye sygdomsangreb, men risikoen herfor øges.