Gå til hovedindhold

Demens og ændret væremåde

Spørgsmål

Jeg er personlig hjælper hos en dame, der haft haft sclerose i ca. 20 år. Hun har altid haft svært ved at huske, men på det sidste er det gået rigtig stærkt; jeg vil tro hun har en korttidshukommelse på omkring tre sekunder. Hun siger de samme ting hele dagen igennem, og snakker hele tiden (selv når hun spiser eller når folk holder tale). Det er et hårdt psykisk pres, vi som personale er under, og flere af mine kolleger har sagt op, fordi det blev for meget.

Jeg har snakket med en demens-konsulent, og har desuden været til lægen med hende for at få tag diverse blodprøver samt urinprøver, for at se, om der skulle være ubalance i kroppen. Prøverne viser dog intet unormalt. Jeg har bestilt en akut tid på scleroseklinikken, men hvad kan de gøre? Vi kan som personale ikke holde til at passe hende længere, hvis tingene fortsætter på denne måde. Hvad er det lige der sker med hende? Er der noget vi som personale kan gøre, for at afhælpe det?

Svar

Det lyder til, at du og de andre hjælpere har fået en vanskelig opgave. Der er nogle personer med multipel sklerose (MS), som bliver demente og ændrer personlighed og væremåde, som følge af de skader i hjernen, som sklerosen forårsager. Nogle personer med MS bliver uhæmmede og ukritiske i deres væremåde og har ofte ikke indsigt i, at denne ændrede væremåde kan være generende og belastende for omgivelserne. På grund af den manglende sygdomsindsigt, (skyldes også hjerneskaden) er det sjældent muligt at få personen til at ændre væremåde, da personen ikke ser eller oplever sin væremåde som problematisk. Personen erkender ikke, og kan ikke bringes til at erkende (på grund af hjerneskaden), at vedkommendes væremåde skubber omgivelserne væk.

Det er velkendt, at personer med denne uhæmmede og ukritiske væremåde "fylder" utroligt meget og er særdeles krævende for omgivelserne. Så spørgsmålet bliver, hvordan du og dine kolleger bedst håndterer situationen. I skal vide, at personen med MS ikke bevidst prøver at genere jer. Prøv at have meget faste rutiner i dagligdagen, og sørg for at få nogle pusterum. Læg mærke til, om der er gøremål eller situationer, som kan aflede den person, som I hjælper. Hvis personen sidder i kørestol, kan det måske give nye impulser og få tankerne på andre baner, hvis I går/kører ture? Er der situationer eller aktiviteter, hvor personen med MS kan blive engageret af noget, så hun ikke taler så meget? Har I prøvet at se gamle danske film eller lignende? Gamle fotos?

Der gives desværre ingen garanti for, at mine forslag hjælper. Scleroseforeningen udgiver nogle pjecer, der beskriver både de kognitive og personlighedsmæssige ændringer ved MS, og pjecerne kan rekvireres gratis. Det er nogle gange en smule lettere at håndtere en situation, hvis man ved lidt om, hvad det drejer sig om.