Gå til hovedindhold

Deling af gælden

Spørgsmål
Jeg sidder i den situationen, at min mand har ønsket skilsmisse.
Vi har en masse gæld, og et hus der er overbelånt. Vi betaler på alle vores gældsposter og er ikke bagud. Men nu hvor vi skal skilles, kan vi ikke bare få delt gælden. Han skal blive i huset, da vi ikke kan få det solgt, han overtager det bare. Men jeg hæfter jo, hvis han på et tidspunkt stopper med at betale. Jeg ved han har taget et par kviklån til en rejse, efter vi er gået fra hinanden.

Han truer mig med, at vi bare kan dele hele gælden, og så vil jeg ikke kunne beholde mit dankort, hvilket jeg ikke kan undvære, da jeg sidder i kørestol, og derfor bruger det til at handle dagligvarer på nettet. 

Advokatvagten kan jeg ikke bruge, da jeg ikke kan komme ud af lejligheden. Og da jeg får førtidspension, har jeg ikke råd til bare at hyre en advokat.
Svar
Du hæfter under alle omstændigheder kun for jeres fælles gæld og ikke for hans egen gæld. Hvis han har optaget lån på egen hånd, så hæfter du ikke.  

Det kan være vanskeligt at få delt jeres økonomi, hvis den mest består af gæld. Det er helt op til banken, om banken vil hjælpe dig med at slippe for hæftelsen helt eller delvist.  

Mit bedste råd er derfor, at du skal holde dig på så god fod med banken som muligt. Tag kontakt til din bankrådgiver og forklar situationen. Din bankrådgiver kan give dig nogle signaler, om banken vil være indstillet på at opdele jeres gæld og frigøre dig for hæftelsen vedrørende huset.
Banken kan også hjælpe dig med at få oprettet en ny bankkonto med et Dankort tilknyttet – en bankkonto som din eksmand ikke har nogen indflydelse på.