Gå til hovedindhold

Dårlig balance i kørestolen

Spørgsmål

Jeg sidder i kørestol men har fået en tendens til at falde forover, på grund af manglende kræfter i ryggen. Jævnligt kan jeg heller ikke holde hovedet oppe eller løfte armene, når jeg skal spise.

jeg går til styrketræning en gang om ugen, ballancetræning en gang om ugen samt ridning en gang om ugen. Mit spørgsmål er: Hvad kan jeg mere gøre, da jeg bliver meget hurtig udtrættet?

Svar

Der lyder som om du træner varieret og udfra de kræfter du har. Umiddelbart vil jeg ikke anbefale mere træning, da du også skal have kræfter til at holde hovedet, løfte armene m.m.

Du oplever ofte udtrætning og i forhold til denne er det vigtigt at kunne hvile/holde pauser og genvinde kræfter.

Nu ved jeg ikke hvor længe du har haft din kørestol og hvordan du havde det da du fik den, i forhold til hvordan du har det nu. Det kan jo godt være at dine behov har ændret sig og at kørestolen ikke giver dig den fornødne støtte.

Hvis du falder forover når du sidder, tyder det på at ryglænet er for lodret, i forhold til hvad du kan klare. De fleste kørestole kan man regulere rygvinklen på, så en efterjustering burde være mulig.

Dernæst kan du også overveje en støtte foran på brystet; det kan være en H-sele eller en bryst-sele, som monteres på kørestolsryggen og så kommer den over skuldrene og ned over brystet og fæstnes så igen nederst på kørestolsryggen. Det kan være en hjælp at have den på i visse situationer, hvor din balance udfordres og så kan du klikke den af, når du ikke har behov
for den.

Justeringen af kørestolsryggen og/monteringen af en H-sele er en opgave for din sagsbehandlende ergoterapeut i kommunen. Så jeg vil foreslå, at du kontakter hende med henblik på at få vurderet om du sidder optimalt og hvad der eventuelt kan gøres for at du kommer til at sidde bedre.

Held og lykke med det.