Gå til hovedindhold

D3 vitamin

Spørgsmål
I læste jeg, at overlæge Anette Bang Oturai på Rigshospitalet anbefaler at man får målt sit vitamin D3 niveau. Jeg har aldrig tænkt over, at der fandtes flere D-vitaminer. Har aldrig set det på nogen vitaminglas.

Er det indholdet i D-vitaminet, eller er det et "selvstændigt" vitamin?
Svar
Der er enighed om at det bedste målt for vitamin D er 25-hydroxy-D-vitamin (25-OH-D). Via kosten fra især fede fisk fås vitamin D3 eller cholecalciferol. D2 vitamin eller ergocalciferol dannes ved UV-bestråling af gær og benyttes til at fremstille vitamin D til medicinske formål.

Det er vitamin D3, der dannes ved at huden rammes af solens stråler (UVB stråler) og det er også vitamin D3 man som nævnt får via kosten.

Nogle D-vitamintilskud sælges med betegnelsen D3, for eksempel D3 vitamin fra Naturdrogeriet i 10 og 35 mikrograms tabletter. D-Pearls fra Pharma Nord angiver at indholdet er 20 mikrogram D3 vitamin. I multivitaminen OmniX er det nævnt, at D-vitaminet er i form af cholecalciferol, altså D3-vitamin. Det samme gælder i Calcium-magnesium tilskuddet Cal-Mag 1:1 Citrat med vitamin D i form af D3 vitamin. Der er mange tilskud på markedet, her er blot nævnt nogle eksempler.

I praksis kan vitamin D dække over D2 eller D3. Som forbruger kan man jo, ved køb af kosttilskud, kigge efter om det er vitamin D3 eller cholecalciferol, der er i det pågældende produkt, idet D3 betragtes som den form af vitamin D, der ikke kan overdoseres.