Gå til hovedindhold

D-vitamin og graviditet

Spørgsmål
Min kæreste, som har sclerose, og jeg venter vores første barn. Jeg er tre måneder henne og er nu blevet opmærksom på D-vitamin-debatten. Mit spørgsmål er derfor: Bør jeg tage et tilskud, ud over det der er i vitaminpiller til gravide? Og måske få målt niveauet i mit blod, hos lægen?
Svar

Først tillykke med graviditeten.

Når den ene forælder har en sygdom som sclerose, kan man let gå og bekymre sig på barnets vegne. Men faktum er, at hvis kun den ene forælder har sclerose, er barnets risiko for at få det kun 1-3% (risikoen for at barnet har det, hvis ingen af forældrene har sclerose, ligger på 0,3%). Så der er ganske vist højere risiko, men det er stadig meget små tal vi taler om.

Man ved ikke præcist hvorfor nogle får sclerose og andre ikke gør. Der går måske mange mennesker rundt i samfundet, som har den genetiske disposition til at få sygdommen, men som aldrig har fået den. Der skal nemlig andre faktorer til, end lige de genetiske. Hvilke, ved man ikke endnu - man mistænker at kombinationen af den genetiske disposition, sammen med at man får visse infektioner i barndommen, er noget der kan udløse sygdommen.

Man ved dog, at ikke engang dette er den fulde sandhed. Man kan se på undersøgelser, at der nok er endnu flere faktorer, der spiller en rolle, men hvilke ved man ikke.

Derfor tror jeg ikke, der er argumentation for at sige, at moderens indtagelse af D-vitamin under en graviditet, mindsker barnets risiko for at få sclerose. Man har faktisk endnu ikke kunnet finde noget man kan gøre mens man er gravid, for at mindske barnets risiko for at få sygdommen.

Til gengæld ved man, at D-vitamin er nødvendigt under en graviditet. Det er vigtigt for dannelsen af barnets knogler og tænder, da det hjælper barnet med at optage kalk. Det er også vigtigt for den gravide selv, idet det senere forebygger knogleskørhed.

Under en graviditet anbefales det at indtage 10 mikrogram, hvilket er hvad der normalt findes i almindelige multi-vitamin-tabletter. Man kan også få D-vitamin ved at opholde sig i sollys med udækket hud (men husk solcremen!), og ved at spise, for eksempelvis, fisk, lever, æg og smør.

D-vitamin kan dog også overdoseres! Der er grænser for hvor meget D-vitamin man må få - specielt under en graviditet. Hvis man får for meget D-vitamin under graviditeten, kan det give fosterskader, så som hjertemisdannelser, vækststandsning og skader på knoglerne.

Ifølge de nordiske næringsstofanbefalinger, er den øvre grænse for daglig indtagelse af D-vitamin 50 mikrogram, uden at der er risiko for skader. MEN på grund af stor variation i tolerancen, fra person til person, er det dog ikke altid muligt at angive en øvre grænse, der er sikker for alle. Derfor anbefaler man, specielt gravide, at holde sig til de anbefalede 10 mikrogram.