Gå til hovedindhold

D-vitamin 2009

Spørgsmål

I sidste nummer af MagaSinet står der, at D-vitamin-niveauet er lavt hos sclerosepatienter, der får attakker.

Hvad skal D-vitamin-niveauet være i blodet hos raske mennesker, og er der særlige anbefalinger angående niveauet til sclerosepatienter?

Svar

Sammenhængen mellem mangel på D-vitamin og sklerose har været diskuteret i en årrække. I de seneste år er der kommet enkelte undersøgelser, der tyder på, at mangel på D-vitamin øger risikoen for at få sklerose, og at mangel på D-vitamin desuden kan øge risikoen for sygdomsaktivitet. Det er derimod mere usikkert, om behandling med D-vitamin i sig selv har en gavnlig effekt ved sklerose.

Til gengæld er der ingen tvivl om at rigtig mange danskere, herunder mange med sklerose, har en betydelig mangel på D-vitamin i store dele af året.

Solen er den absolut vigtigste kilde til D-vitamin, men solens stråler er i store dele af året så svage i Danmark, at de ikke kan fremme en tilstrækkelig dannelse af D-vitamin.

Det er derfor en god idé at få taget en blodprøve for at sikre, at man har en tilstrækkelig mængde D-vitamin i blodet.

Ifølge de nyeste retningslinjer bør D-vitamin koncentrationen i blodet være på over 50 for at sikre en tilstrækkelig mængde D-vitamin. Derimod kan det ikke anbefales at man indtager større mængder D-vitamin end nødvendigt, da effekten heraf er umulig at forudsige.