Gå til hovedindhold

Creme

Spørgsmål

Jeg er 53 år og har i efteråret fået konstateret sclerose. Jeg bestræber mig på at følge kostrådene og undgår derfor, så vidt muligt, mættet fedt.

Nu er jeg blevet i tvivl om, hvorvidt jeg må bruge min lækre natcreme, der består af palmemarv og aleo vera?

Er der nogen mistanke om, at kosmetiske produkter, der indeholder palmemarv eller kokosolie, kan være inflamationsfremmende?

Svar

Det lyder fint, at du, så vidt muligt, følger kostrådene til en sund kost for scleroseramte og derved mest muligt undgår det mættede fedt.

Jeg har aldrig set beskrevet, at cremer øger inflammationstendensen ved sclerose. Optagelsen af fedtstoffer via huden, er bestemt mindre end via kosten. Desuden er den mængde du benytter vel, alt i alt, også lille.

Selvom man i kosten, så vidt muligt, begrænser det mættede fedt, vil man få noget mættet fedt i de flestes kost. Generelt sagt skal vi også have mættet fedt sammen med enkeltumættet fedt og flerumættet fedt. Denne del kunne jo, for dit vedkommende, også få et bidrag fra cremen.

Kokosolie indeholder mættet fedt, men ikke arachidonsyre, som også bidrager til inflammation. Derudover afhænger det jo af, hvor meget mættet fedt, der er i cremen. Måske kan fabrikanten oplyse om dette.