Gå til hovedindhold

Copaxone og graviditet

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål vedrørende copaxone og graviditet, som jeg håber I kan hjælpe mig med:

Jeg skal i gang med IVF-behandling og tager Copaxone. Derfor vil jeg gerne høre om I anbefaler at jeg stopper med medicinen, når fertilitetsbehandlingen går igang, eller at jeg først skal stoppe med medicinen når en eventuel graviditet er påvist?

Mit sygdomsforløb er foreløbig mildt, men der kan selvfølgelig gå lang tid før jeg måske er heldig at blive gravid. Jeg har spurgt på den klinik hvor jeg er tilknyttet, og har her fået at vide at jeg først skal stoppe med medicinen, når graviditeten er påvist.

Selv har jeg det bedst med at stoppe med medicinen, når jeg går i gang med hormonstimulitionen. Hvad anbefaler I?

Svar

Man anbefaler generelt, at Copaxone ikke anvendes under graviditet, og at behandlingen ophører, når man bliver gravid. Man har dog ikke nogen sikre data for risikoen ved at bruge Copaxone hos gravide.

Vil man være på den helt sikre side bør man derfor ophøre med behandling, hvis man planlægger at blive gravid. Dette vil til gengæld øge risikoen for at få et skleroseattak med ca. 50%.

Det kan heller ikke helt udelukkes, at hormonbehandlinger i forbindelse med IVF kan øge attakrisikoen, og dette forhold må også tages med i overvejelserne.

Beslutningen om at holde pause med sklerosemedicinen må således afhænge af en afvejningen af risikoen for at få nye attakker over for en ukendt, men formentlig meget lille, risiko for fosterskadende effekter af Copaxone.