Gå til hovedindhold

Cladribin

Spørgsmål

Jeg har hørt at der skulle være sket noget på forskningsfronten i USA omkring sklerose-medicin. Det skulle vist være noget medcin som er pillebaseret og kun skal tages 3-4 gange om året.

Kan du fortælle lidt mere om dette, samt hvornår man regner med at denne medicin vil kunne fås i Danmark?

Svar

Jeg vil tro at den medicin du har hørt om er cladribin, som er en ny tabletbehandling, som formentlig vil blive markedsført til sklerosebehandling i løbet af år 2010.

Behandlingen kan, ved attakvis sklerose, nedsætte antallet af attakker med lidt over 50%, og kan dæmpe udviklingen af permante symptomer med ca. 1/3.

Der foreligger endnu ikke undersøgelser, der direkte sammenligner effekten af cladribin med effekten af interferon-beta (Avonex, Betaferon, Extavia, Rebif) og glatiramer acetat (Copaxone), men umiddelbart ser cladribin ud til at være lidt mere effektivt.

Stoffet giver en meget langvarig dæmpning af immunforsvaret, og skal kun gives som et par årlige behandlinger af 4-5 dages varighed. Den meget langvarige effekt giver en lille risiko for at man kan udvikle alvorlige infektionssygdomme, der ikke vil kunne behandles effektivt.

Umiddelbart ser dette ikke ud til at være et væsentligt problem, men indtil der foreligger lidt større erfaring med medicinen er det usikkert, i hvilken grad medicinen vil blive tilbudt som første behandling af sklerose.