Gå til hovedindhold

Circadin og MS

Spørgsmål
Jeg har MS og har haft det i 20 år.

Jeg er startet på Rebif for 2 måneder siden, nu er jeg kommet i overgangsalderen og lider af ekstrem søvnløshed.
Jeg har fået Circadin fra lægen, men i indlægssedlen står der at det ikke må indtages ved autoimmune sygdomme.
Min læge siger at MS er en anden ting, så jeg kan godt tage det, men der er vi uenige, da jeg mener at MS netop er en autoimmun sygdom.

Så hvad er rigtigt?
Svar
Den grundlæggende sygdomsmekanisme ved MS er en autoimmun reaktion, hvorfor man ikke kommer udenom, at tage stilling til indlægssedlens advarsel ved brug af Circadin (Melatonin).
Imidlertid er der ikke nogen studier på mennesker, der mig bekendt giver anledning til, at forholde sig kritisk overfor brug af Circadin ved f.eks. MS. Der har igennem flere år været en diskussion omkring melatonins betydning for forløbet af reumatoid artrit (kronisk leddegigt), omend man ikke umiddelbart kan benytte denne viden, til at blive klogere på hvad der sker i forbindelse med MS.
I indlægssedlen er der heller ikke anført bemærkninger vedrørende dyreforsøg og autoimmunitet, så jeg kan desværre ikke give dig nogen klar rådgivning i denne sag. 

Et mindre professionelt råd kan derfor være, at hvis du er i tvivl, så lad være med at bruge det og vælg et andet sovemiddel i stedet.