Celleforandringer og Gilenya
d. 18 september 2015

Jeg har netop talt med en af mine sclerose venner. Hun fortæller mig, hun ikke måtte få hverken Gilenya eller Tysabri, fordi hun har haft lette celleforandringer. Og i stor risiko for kræft på de skrappe mediciner (pga. forandringerne).

Jeg har været på Tysabri 2 år, men blev så JC positiv og stoppede. Jeg har for år tilbage haft meget svære celleforandringer med efterfølgene keglesnit. Efter Tysabristop har jeg nu fået samtlige high risk HPV typer, og min neurolog vil måske have mig på Gilenya. Er dybt rystet over, at man for det første ikke vidensdeler sygehusene imellem, og for det andet, hvis det er sandt, at jeg muligvis får kræft pga. fejlbehandling.

Vi ved ikke om 2. linje behandlinger som Tysabri og Gilenya kan forværre en eventuel kræftsygdom, da der endnu ikke foreligger tilstrækkelige data. Hidtil er der ikke set hyppigere forekomst at kræft hos mennesker, der tager disse behandlinger. Hvorvidt forstadier til kræft lettere kan bryde ud på Tysabri og Gilenya er heller ikke påvist, og der er ingen klare retningslinjer på området aktuelt. Det er derfor op til den enkelte neurolog/MS klinik, at vejlede efter bedste skøn, i forhold til typen og graden af cancer risiko, samt alvorsgraden af MS.

Så vidt jeg forstår, har du aktuelt ingen kræft-forstadier, men har fået konstateret HPV, hvor du kan snakke med din gynækolog om behandling og kontrol. Hvis du har en aktiv MS sygdom, med behov for 2. linje behandling og ikke kan behandles med Tysabri, er mulighederne begrænsede, og Gilenya er et oplagt valg. Jeg kan ikke herfra give dig en endelig rådgivning, da jeg ikke kender alle detaljer omkring din MS og tidligere sygdomme, men vil råde dig til, at tage en grundig snak med din MS neurolog om din behandling, så du kan føle dig tryg ved det fremtidige valg.

Skrevet d. 18 september 2015