Gå til hovedindhold

CCSVI og skleroselignende sygdom hos mus

Spørgsmål

Jeg kan forstå, at der bliver kørt forsøg på mus med sclerose, hvordan kan en mus have sclerose når det ikke smitter, og I ikke ved hvordan man får det? Og hvis man skal følge Dr. Zamboni, er det så en forsnævring som tilstopper? Har man udført det på mus?

Svar
Det korte svar på et rigtig godt spørgsmål er, at musene ikke har sklerose men en skleroselignende sygdom (eksperimentel autoimmun encephalomyelitis, forkortet EAE). Sygdommen udløses ved at man vaccinerer musene med stoffer oprenset fra hjerne/rygmarv. Dette gør, at immunsystemet udløser en betændelsesreaktion, der i varierende grad ligner sklerose hos mennesker.

Der er ingen sammenhæng mellem teorien om at sklerose skyldes forsnævringer i blodårerne og sygdommen hos musene. Sygdomme med en vis lighed med sklerose kan også udløses af særlige virusinfektioner i forskellige dyrearter.

Behandling af sklerose med glatiramer acetat (Copaxone), Tysabri og mitoxantron (Novantrone) er alle udviklet på baggrund af gunstige resultater i dyreforsøg, og dette forhold er af central betydning for vores opfattelse af sklerose som en sygdom, der skyldes en betændelsesreaktion i nervesystemet.

Effekten af at hæmme blodafløbet fra hjernen og rygmarven på den skleroselignende sygdom hos mus er mig bekendt ikke undersøgt (endnu).