Gå til hovedindhold

CCSVI - årsag til sklerose

Spørgsmål
Jeg har fået kendskab til den såkaldte , som gør ud på følgende:

Dr. Paolo Zamboni i italien, mener at CCSVI, Chronic Cerebrospinal Venous Insufficiency, er grunden til sclerose, hvorfor sclerose skulle kunne afhjælpes, hvis man bare forstørrer "venous" i nakken.

Er det en behandling I kender noget til?

Se eventuelt følgende klip fra internettet: http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20091120/W5_liberation_091121/20091121?hub=TopStoriesV2.
Svar
CCSVI (chronic cerebrospinal venous insufficiency) er den engelske betegnelse for et fænomen, som den italienske forsker dr. Zamboni mener, er en vigtig årsag ved udvikling af sklerose.

Dr. Zamboni har i sine undersøgelser fundet tegn på et hæmmet afløb af blod fra hjerne og rygmarv ved sklerose. Han mener, at dette fører til ophobning af jern i hjerne og rygmarv, og dette forårsager de nervebetændelser, der giver sygdomsaktivitet ved sklerose.

Dr. Zambonis teori er interessant, men endnu ikke bevist.

Dr. Zamboni har også udviklet behandlingsmetoder, hvor han ved at udvide blodårerne, der fører blod fra hjerne og rygmarv, mener at kunne bedre blodafløbet. Han postulerer, at dette har gavnlig effekt ved sklerose. I en nylig offentliggjort artikel, er resultaterne af behandlingen desværre kke videre overbevisende, se PubMed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19958985?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=2.