Gå til hovedindhold

Calciumcitrat og methylcobalamin

Spørgsmål
Jeg mødte en af foreningens informatører, der havde haft meget glæde af at deltage i et kostprojekt i Haslev. I mine sparsomme noter, kan jeg se at han blandt andet tog calciumcitrat, og måske noget der hed homesteine(?) Kan du udrede det, og kan du i øvrigt fortælle hvilke kosttilskud de fik i dette forsøg? Jeg har selv haft skimmet de 4 forsøgsrappporter, men kan ikke finde det.
Svar

Det glæder mig at du har truffet en af deltagerne i Projekt Behandlerteam, som synes det har været gavnligt for vedkommende at deltage i projektet. De samlede resultater af projektet er endnu ikke opgjort. Alle kostråd og kosttilskud i projektet er givet efter individuel vurdering på basis af blodprøver og kostindtag sammenholdt med de symptomer, den enkelte havde på daværende tidspunkt.

Det kalktilskud vedkommende har fået er Calcium:Magnesium citrat med D-vitamin fra firmaet Solaray (det med regnbuen på), 3 stk dagligt. Produktet indeholder 500 mg kalk, 500 mg magnesium og knap 5 mcg D-vitamin. Produktet er også, efter vurdering af blodprøve på vitamin D, blevet suppleret med ekstra vitamin D3. Vitamin D som 25-OH-D kan måles via egen læge eller neurologisk klinik. Niveauet skal ligge på ca 100 nmol/L. Bed lægen om en kopi af analysesvaret, så kan du også selv følge med.

Det andet kostilskud er foreslået udfra, at vitamin B12 har været lav i blodprøven og sandsynligvis har homocystein (et lille proteinstof, der kan ophobes i blodet på linie med dårligt kolesterol) været forhøjet. Begge dele kan måles i en blodprøve via egen læge.

Den svenske læge Birgitta Brunes mener med andre, at den bedste forbindelse af B12 til scleroseramte er methylcobalamin, idet den kan optages af nervesystemet, hvor den skal have effekt. Det er muligt nu via egen læge og det lokale apotek, at få fremstillet methylcobalamin, som et såkaldt magistralt lægemiddel. Nogle MS-ramte skaffer sig methylcobalamin ved at handle på internettet. Indtagelse af disse produkter bør efter min opfattelse ske på basis af en blodprøve og sammenholdes med den enkeltes symptomer.

Mange i befolkningen mangler vitamin B12. Scleroseramte menes at have et særligt behov for vitamin B12, idet vitaminet medvirker til reparation af myelinskederne. Det betyder sandsynligvis også at behovet for vitamin B12 øges ved for eksempel Betainteferon, hvilket en forsker har angivet.

Mangel på vitamin B12 viser sig blandt andet ved følelsesløshed, stikken og prikken i hænder og fødder. De fleste ligger over minimumsniveauet på 150 pmol/l, men de fleste vil sandsynligvis få det bedre ved at ligge på ca. 400-450 pmol/l. For mange vil det antagelig være bedst at få det i form af methylcobalamin, fordi det netop kan optages af nervesystemet.

"Ved B12-mangel kan der selv hos patienter uden tegn på anæmi (blodmangel) være funktionel B12-mangel i centralnervesystemet/CNS. Sygdommen kan med øjensymptomer eller myelopati og hyperintensive læsioner på MR-skanning forveksles med primær progressiv.. " (side 16  praktisk klinisk vejledning udgivet af Dansk Selskab for Forskning i Multiple Sklerose, 2005).

Homocysteinniveauet i blodet er ifølge nogle amerikanere ønskeligt under 7,9 micromol/l. I Danmark benyttes, på basis af en undersøgelse, følgende grænseværdier for homocystein:

Kvinder og mænd under 30 år: 4,5-8,0 micromol/lKvinder 30-60 år: 4,5-8,0 micromol/lMænd 30-60 år: 5,8-11,2 micromol/lKvinder og mænd over 60 år: 8-11,9 micromol/l. Forhøjet homocystein er en selvstændig risikofaktor ved hjertekarsygdomme, derudover viser forhøjet homocystein at der er en ubalance ofte i en række af B-vitaminerne.

Her følger mit forslag til blodprøver i denne sammenhæng: Sygdommen sclerose er ofte forbundet med en række næringsstofmangler. For at få overblik over om det gælder i din situation, vil jeg opfordre dig til at kontakte egen læge og få undersøgt følgende: Via egen læge undersøges for* folinsyre/folat* p-cobalamin (vitamin B12) idet scleroseramte ofte er i underskud af B-vitaminer, især B-12 vitamin.* homocystein, som er et lille protein, der kan ophobes i blodårerne som følge af B-vitaminmangel og en risikofaktor ved hjertekarsygdomme.* D-vitamin (25-hydroxyvitaminD) D3 eller 25-OH-Didet mangel på D-vitamin ofte ses i forbindelse med sclerose.

Næste skridt er så at få målt de angivne værdier og få dem vurderet.