Gå til hovedindhold

Calcium, D-vitamin og blodpropper

Spørgsmål

Jeg har fået af vide af lægen, at det er vigtigt at tage D-vitamin, og at det især er vigtigt for mine børn, for at mindske risikoen for at de udvikler sclerose. Men ny forskning viser, at det kan være farligt at tage, og at risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne bliver øget med 24%.

Hvad skal jeg nu gøre?

Skal jeg stoppe med at tage det, eller skal vores børn stoppe, da de jo ikke lider af sclerose, risikoen for at de udvikler sclerose er jo "kun" 7% har jeg hørt.

Svar

Mig bekendt var der sidste år debat om calciumtilskud og øget risiko for blodpropper. Den udsprang af en artikel fra British Medical Journal og omhandlede mennesker der tog calciumtilskud uden D-vitamin, og i forvejen fik calcium nok i kosten. Undersøgelsen så ikke på calcium givet sammen med D-vitamin og heller ikke D-vitamin alene. Senest er der kommet nye resultater i samme tidsskrift, hvor man har set på calcium og D-vitamin tilskud og har fundet en let øget risiko for blodpropper. Undersøgelsen opfylder dog ikke de højeste standarder for videnskabelig bevisførelse og resultaterne skal derfor tolkes med forsigtighed, indtil der kommer en nærmere afklaring af disse spørgsmål.

 

Se osteoporoseforeningens hjemmeside:
http://osteoporose-f.dk/nyheder/news-single/article/oeger-tilskud-af-kalk-og-d-vitamin-risikoen-for-blodpropper-i-hjertet-116.html?print=1&tx_ttnews%5BbackPID%5D=1

 

Anbefalingen er fortsat at man skal tage D-vitamin og calcium, hvis der er en god grund til det. Hvis du har MS og ikke lider af knogleskørhed, og i øvrigt spiser en sund kost med anbefalet calciumindhold, kan du undlade at tage calciumtilskud, da det muligvis er det største problem i relation mistanke om blodpropper.