Gå til hovedindhold

Briller og sclerose

Spørgsmål

Min svigermor har lidt af sclerose i 30 år og bor på et plejecenter. Hun er meget handikappet og sidder i kørestol og har indopereret en medicinpumpe mod spasmer.

Hun har et par briller, som hun ikke er helt tilfreds med, og plejepersonalet har bestilt en brilledame, som er kommet ud på plejecenteret for at måle min svigermors øjne, og hun har fundet ud af, at min svigermor skal have brillestyrke +3. Hun vil sælge min svigermor et par briller til 3500 kr. Det er rigtig mange penge for min svigermor, især hvis hun ikke kan bruge brillerne. Jeg har mine tvivl om, hvorvidt en brilledame kan afgøre min svigermors syn på et hjemmebesøg, da min svigermor nemt lader sig manipulere til at svare det, man gerne vil have af svar, altså ment på den måde, at hun ofte vrøvler, og glemmer hvad hun har sagt for 2 minutter siden, da hendes hukommelse er meget dårlig.

Jeg vil høre jeres vurdering, bør hun til en øjenlæge først for at få konstateret om et par briller overhovedet vil hjælpe, eller om hendes synsnerve er for skadet af sclerosen, eller hvor skal hun henvende sig.

Svar

 Da din svigermor har sclerose og følgelig muligvis påvirkning af synsnerven, er det en god ide, at hun bliver vurderet af øjenlæger. På den anden side kan man ikke afhjælpe skade på synsnerven med briller. Briller kan hjælpe på nær- og langsyn, gammelmandssyn og bygningsfejl. Gammelmandssyn korrigeres med plus linser, stigende med alderen indtil et vist niveau. Så plus 3 til en ældre dame lyder ikke helt forkert. Man kan prøve at købe et par billige standardbriller med plus 3 linser - kan fås i forskellige forretninger til ca. 100 - 200 kr. - og så kan man jo se om det hjælper, før man overvejer at investere i et par briller til 3500 kr.

Mange øjenlæger giver sig ikke i kast med at udmåle til køb af briller, men overlader den del til optikerne. Når man måler synsstyrke ved at læse på en tavle, er der tale om såkaldt subjektiv refraktion. Øjenlæger har noget udstyr, hvor man kan måle øjets brydnig af lyset mere objektivt.