Gå til hovedindhold

Brændende smerter i benene

Spørgsmål

Jeg skriver fordi min far lige har fået konstateret sclerose. Han har sovende ben fra knæet og ned, og i lårene har han en fornemmelse, som om han er blevet solskoldet. Har I nogle råd til hvad man kan gøre for at lindre smerten?

Svar

Det lyder som om din far har føleforstyrrelser af en særlig karakter, der kaldes paræstesier. Paræstesier kan føles snurrende eller let prikkende, men kan også have en mere ubehagelig karakter og være brændende eller jagende/skærende og kaldes så sclerosesmerter. Smerterne opstår ved, at sclerosen forstyrrer sanseimpulserne, der føres til hjernen, og det sansede fejltolkes derfor som smerter. Et menneske med sclerose kan for eksempel føle, at fødderne eller knoglerne brænder blot ved tryk eller berøring. Fødderne og nervebanerne vil være normale, men bearbejdningen af signalerne i rygmarven er fejlagtig, hvorfor signalerne der sendes til hjernen, opleves som brændende smerte. Smerter kan også føles uden at man berøres, ved at der fejlagtigt dannes sanseimpulser i sclerose-plak. Sclerosesmerter kan heldigvis behandles men kræver tit afprøvning af flere forskellige slags medicin, inden den rigtige behandling findes, og man skal som regel også bruge tid på, at finde den rigtige dosis.

Prikkende og stikkende føleforstyrrelser behandles efter samme principper, som de såkaldt kroniske sclerosesmerter (brændende, knugende eller borende smerter). De bedste resultater har man med lægemidler, der primært er brugt mod depression, men nu har vigtig anvendelse mod nervesmerter og bruges i stort omfang i neurologiske klinikker og smerteklinikker. De to lægemidler der hyppigst anvendes er amitriptylin (Saroten) eller Imipramin.
De mere jagende kortvarige smerter, kaldes neuralgiforme smerter, og kan som regel behandles effektivt med lægemidler man normalt bruger til behandling af epilepsi, Oxcarbazepin (Trileptal), Carbamazepin (Tegretol), Lyrica eller Gabapentin. Endelig skal nævnes Dronabinol (Marinol), der formentlig kan bruges til at behandle begge typer af neurogene smerter.