Gå til hovedindhold

Blodmangel

Spørgsmål

Jeg har i længere tid haft en lav blodprocent (på 6) og et meget lavt jernindhold. Jeg har taget Avonex i 4 år og kommer nu til at tænke på, om der kan være en sammenhæng mellem medicinen og min lave blodprocent? I givet fald; hvad kan der gøres ved det?

Det skal måske også siges, at jeg naturligvis også er ved at blive undersøgt for blødninger og lignende.

Svar

Blodmangel skyldes, at der dannes for få røde blodlegemer i knoglemarven. Det kan skyldes jernmangel, mangel på B12 vitaminer, sygdomme i knoglemarven, mavesår eller andre blødninger i maven eller tarmsystemet eller andre kroniske sygdomme.

Behandling med interferon-beta (Avonex, Betaferon, Extavia eller Rebif) kan også påvirke knoglemarven, men dette giver oftere mangel på blodplader eller hvide blodlegemer, mens det kun yderst sjældent giver blodmangel.

Knoglemarven påvirkes også af behandling med mitoxantron, mens behandling med Tysabri og Copaxone normalt ikke påvirker knoglemarven.

Da der kan være en lang række årsager til blodmangel er det vigtigt, at man bliver undersøgt grundigt af ens egen læge eller af lægen på ens skleroseklinik, så årsagen til tilstanden kan blive behandlet korrekt.