Gå til hovedindhold

Bliver jeg lammet af Botox

Spørgsmål

Ved sidste lægesamtale på scleroseklinikken foreslog lægen en henvisning til undersøgelse af mulig botox behandling i venstre hoftebøjer. Dette for at afhjælpe en udpræget spasticitet, som påvirker min gang. Min første reaktion var fantastisk. Men ved efterfølgende nærlæsning om behandlingen er jeg kommet i tvivl?

Forstår at behandlingen holder ca. 6 måneder og derefter fornyes ved opnået ønskelig effekt. Men, jeg læser også at lammelsen ved injektionen, betyder lammelse! Jeg har gangfunktion - dog begrænset - men hvis prisen er at denne mindskes yderligere, kan jeg ikke forstå effekten. Jeg træner så godt det er muligt, trappegang bl.a., men musklerne i hoftebøjeren er ikke nemme at få trænet, så hvis de få aktive muskler jeg har i dette område lammes, bliver jeg bekymret?

Svar

Det er rigtigt at Botox lammer den muskulatur det indsprøjtes i, men hvis Botox doseres rigtigt, kan man i et vist omfang styre graden af lammelse i de påvirkede muskler. Det skal dog også siges, at en spastisk muskel oftest fungerer dårligt, hvis man fjerner spasticiteten. Kraften i en spastisk muskel er reelt nedsat og erstattet af en passiv stivhed, og hvis man tager stivheden/spasticiteten ud af musklen, vil man miste den passive støtte. Det kan derfor være et svært valg at dæmpe spasticitet, da det kan medføre funktionstab.

Som du nævner er varigheden af Botox lang (ca. 3 måneder), hvilket kan være et problem, hvis behandlingen påvirker funktionen. Den behandlende læge er dog helt klar over denne problematik, og I kan snakke om dosis og effekt, når du skal til behandling.