Gå til hovedindhold

Blærekramper

Spørgsmål
Jeg er en 68 årig kvinde. Jeg har haft primær progressiv sklerose siden 1995, og fik anlagt topkateter i juni 2011. Har lidt utroligt meget af blærekramper siden. De kan indimellem komme om dagen, men mit primære problem er, når jeg er kommet i seng. Ligger ofte op til 2 til 3 timer, hvor der er "peaks" som er rigtig slemme.

Har fra urinvejskirugisk afdeling afprøvet Spasmolyt 60 mg og Vesicare 10 mg samt Diazepam, som skulle prøves over 10 dage. Jeg synes ikke præperaterne har haft nogen effekt. Diazepam ødelægger min krop hele næste dag. Det fylder meget i min hverdag, og jeg vil høre om I evt. har nogen bud på om der findes andre behandlinger der evt. kan afhjælpe mit problem. Medicin, naturmedicin eller Botox f.eks.
Svar
Blærekramper kan være meget svære at behandle, og det er rigtigt, som du skriver. De lægemidler, som du har prøvet hjælper kun dårligt, og det er fornuftigt at stoppe med dem. Du skriver ikke om kramperne fremkalder ufrivillig urinafgang, om urinen er grumset, eller om du har kateteret åbentstående permanent. Det sidste gætter jeg på, eftersom du har det værst om natten.

Jeg vil anbefale, at du bliver undersøgt for blæresten. Hvis urinen er grumset eller hvis kateteret stopper til jævnligt, kan det måske hjælpe at få blæren skyllet ren regelmæssigt. Det kan en hjemmesygeplejerske gøre 1 – 2 gange ugentlig. Jeg går ud fra, at dit kateter er lavet af ren silikone, og at kateteret står åbent til pose om natten, og at kateter og kateterslangen er fikseret sådan, at knæk på slangen ikke kan opstå - ellers skal det rettes. Hvis dit kateter kun er størrelse 12, kunne man også prøve at skifte til størrelse 16.

Naturmedicin hjælper ikke, og der er heller ikke andre tabletter, som jeg kan anbefale. Botox er en mulighed.