Gå til hovedindhold

Blærebetændelse og attak

Spørgsmål

Jeg har nogle spørgsmål omkring sclerose, attakker og blærebetændelse.

Min mor har nu i over 14 dage haft et attak, hun blev desuden, for 4 dage siden, testet positiv for blærebetændelse og er nu i behandling for dette.

Det jeg gerne vil spørge om, er: Vil hendes attak forsvinde i takt med at blærebetændelsen forsvinder? Og er der noget man kan behandle med når hun stadig har blærebetændelse? Kan man desuden gøre noget for at forhindre at blærebetændelsen kommer igen på et senere tidspunkt?

Det er første gang hun har så alvorlig et attak, som viser sig ved at hun har kraftige smerter i ryggen, er svimmel og har svært ved at styre sine ben. Alt dette gør at hun ikke kan sidde i sin stol i mere end 5 minutter ad gangen og er nødsaget til at ligge ned mange gange om dagen.

Informationen fra sygehuset og egen læge har desværre været meget begrænset omkring dette, og det er kun via Scleroseforeningens hjemmeside at jeg har kunne finde ud af at der eventuelt er en forbindelse mellem sclerosen, blærebetændelsen og attakket.

Svar

Dit spørgsmål er ikke så ligetil at svare på.

Således som du beskriver forholdene hos din mor, tror jeg ikke, at der er nogen sammenhæng mellem attak og blærebetændelse, og jeg tror derfor heller ikke behandling af blærebetændelsen ændrer forløbet af din mors attak.

Tilstedeværelse af bakterier i urinen uden symptomer er meget almindelig hos ældre kvinder. Det gælder både kvinder med sclerose og kvinder som i øvrigt er raske. Hvis mit gæt er rigtig, er det meget nærliggende, at der igen kommer bakterier i urinen, og hvis bakterierne ikke medfører symptomer, er det yderst tvivlsomt om man har glæde af at få dem behandlet.

Som kvinde kan man gøre en del for at nedsætte risikoen for blærebetændelse og urinvejsinfektion. Man skal sætte sig ordentlig ned på toiletttet og give sig god tid til at tømme blæren bedst muligt, eventuelt ved at rejse sig, gå omkring og sætte sig igen 2-3 gange. Man skal sørge for væskeindtagelse på ca. 2 liter og gå på toilettet mindst hver 3. time. Alt dette kan du læse om i tidligere spørgsmål og svar.

I de tilfælde, hvor urinvejsbakterier giver hyppigt tilbagevendende symptomer eller feber, kan man nedsætte hyppigheden af disse anfald med langtids-lavdosis-antibakteriel behandling. Det kan du også læse om i tidligere svar.

Som ovenfor skrevet gætter jeg, og det kan være forkert. Det er velkendt, at feber, infektion og næsten enhver akut sygdom kan forværre sclerosesymptomer på en sådan måde, at det til forveksling ligner et attak. I disse tilfælde hjælper det på sclerosesymtomerne, når den akutte sygdom er overstået, se understående leveregler ved hyppig blærebetændelse:

Leveregler:

Du skal tømme blæren cirka hver 3. time i dagtiden. Hvis der går længere tid mellem blæretømningerne, har selv få bakterier i urinen tid nok til at formere sig og blive til så mange, at de kan udløse blærebetændelse. Jeg vil også anbefale vandladning efter sex.

Det er vigtigt, at tømme blæren bedst muligt hver gang. Det gør du ved, at sætte dig godt tilrette på toilettet hver gang. Når du føler, at du er færdig, skal du forsøge at tisse endnu en gange, men først efter en pause på mindst 1 minut. I pausen er det en god ide at rejse sig og gå omkring, for derefter at sætte sig igen. Kommer der en portion, skal du igen holde pause og forsøge for tredje gang.

Du skal fortsætte med at drikke så meget, at urinmængden per døgn er omkring 2 liter. Hvor meget det er, afhænger dels af, hvor meget du sveder, og dels af hvad du spiser (for eksempel suppe). Fordelen ved større urinmængde er usikker. Fortsæt også med tranebærsaft (2 glas daglig) eller 2 tranebærkapsler 3 gange daglig.

Hvis du alligevel oplever at have 2 episoder med rigtig blærebetændelse per 3-4 måneder, kan forebyggende tabletbehandling komme på tale. Bakterier i urinen uden symptomer tæller ikke som blærebetændelse. Man kan vælge mellem 1 tablet nitrofurantoin á 50 mg eller trimethoprim á 100 mg, til sovetid i 6 måneder. Højere doser ødelægger tarmfloraen og kan ikke anbefales.