Gå til hovedindhold

Bivirkningerne lyder lidt skræmmende

Spørgsmål

Vores 19 årige datter har fået behandlingstilbud med Aubagio, efter at hun har haft kraftige allergiske reaktioner på Copaxone. Vi har læst patientvejledningen, og jeg synes, bivirkningerne lyder lidt skræmmende. Hvordan er din holdning omkring Aubagio?

Svar

Der er bivirkninger ved al sclerosemedicin, og det kommer man desværre ikke udenom, når sygdommen skal behandles. Hvis din datter ikke kan tåle Copaxone, kan hun i dag vælge mellem behandling med beta-interferon eller Aubagio. Beta-interferon tages som indsprøjtninger og har været lang tid på markedet, hvor langtidsrisici er beskedne og velbeskrevne. Aubagio er en ny type medicin, hvor bivirkningerne umiddelbart ikke ser alvorlige ud, hvorfor behandlingen også er godkendt som 1. linje behandling, dvs. til nydiagnosticeret sclerose. Langtidseffekten og eventuelle risici i den forbindelse, kendes dog endnu ikke fuldstændig. Aubagio tages som tabletter, hvilket mange foretrækker frem for indsprøjtninger. Effekten af de to behandlinger er stort set lige god, dog kan der være en fordel på længere sigt ved Aubagio, der ser ud til at dæmpe symptomudviklingen lidt mere effektivt.

Hvis I er meget bekymrede over bivirkninger til Aubagio, synes jeg I skal søge rådgivning hos din datters MS læge. Alternativt kan I vælge beta-interferon behandling, evt. i ventetiden på den nye pille, Tecfidera, der kommer senere på året.