Gå til hovedindhold

Bison og chips

Spørgsmål
Jeg følger sclerosekosten og vil gerne vide, om opdrættet bison er ok at spise? Kødet er med meget lav fedtprocent, men jeg kan ikke finde tallet på aracidonsyre.

Jeg spiser normalt kun fisk, lidt kyllingebryst samt lidt hjortekød fra vildtlevende vildt. Jeg har kun lyst til at spise bison, hvis det er på niveau med de nævnte.

Er chips, lavet på solsikkeolie, desuden ok at spise en gang imellem? Jeg har nogen, hvor der pr. 100 g er 2,5% mættet fedt i, 21% enkelt umættede, og 2,5 % flerumættede fedtsyrer. Er disse ok?
Svar
Generelt viser undersøgelser, at opdrættet kvæg, som står på stald, har en anden fedtsyresammensætning end kvæg, der går på græs. Når foderet har et mindre indhold af græs og grønt vil fedtsyrefordelingen falde med hensyn til omega-3 fedtsyrer. Fedtindholdet i kød vil i øvrigt afhænge af synligt fedt og "det skjulte fedt" i kødet.

Det er ikke muligt for mig at få fat i data om arachidonsyreindholdet i bison. American Bison Association angiver fedtindholdet betydeligt mindre for bison end for alle andre typer kød i en fødevaretabel, men udskæring er ikke angivet. Bison er her angivet til at indeholde 2,42 g fedt. Hvis dette lave fedtindhold passer på en gennemsnitsudskæring, vil andelen af arachidonsyre også være begrænset, idet fedtindholdet er begrænset.

Til gengæld er jernindholdet, ifølge tabellen, højt, det vil sige at det ligger lidt højere end oksekød.

I forhold til fedtindholdet, mener jeg umiddelbart godt du også kan supplere med opdrættet bisonkød i din kostplan, men at indtaget sandsynligvis ikke skal overdrives på grund af jernindholdet.

Ved enhver fødevare handler det jo også om hvor meget man spiser af den, for at få det samlede energiindhold og mængden af fedtsyrer fødevaren bidrager med.

Generelt har du ret i, at det er en god idé at være forsigtig med mængden af mættet fedt. På flere områder er man også inde på at mængden af omega-6 fedtsyrer ikke skal overdrives (flerumættede fedtsyrer af omega-6 typen), hvilket solsikkeolie jo er rig på.

Lejlighedsvist kan man jo tillade sig det meste, i moderat omfang, men måske kunne chips erstattes af ristede mandler eller tilsvarende?