Gå til hovedindhold

Betaferon og kanylelængde

Spørgsmål
jeg har haft sclerose i 5 år uden attakker af betydning. Jeg har i de 5 år været i behandling med Betaferon og har kun taget medicinen i lårene. Jeg er 173 cm høj og vejer 53 kg, så der er ikke meget subcutan fedtvæv at stikke i, hverken på lår eller mave.

Jeg føler at jeg ofte stikker ned i lårmusklen. Det er lige som om jeg kan mærke en "modstand" når nålen er 3/4 inde og jeg tror at jeg stikker igennem muskelfascien.

Min sygeplejerske siger, at jeg skal lade være med at stikke nålen helt ind, men det kan jeg jo ikke når jeg bruger autoinjektor.

Mit spørgsmål er, om medicinen virker lige så godt når den kommer intramuskulært? Er der desuden nogen forhindringer i at jeg får kortere nåle?
Svar
Jo, der findes flere kanylelængder til Betaferon, men problemet er, at de ikke alle kan bruges til samme autoinjektor.

Der findes forskellige autoinjektorere til de forskellige Betainterferon-præparater. Nogle kan man indstille således, at kanylen ikke kommer så langt ind, andre kan man bruge med forskellige kanylelængder.

Man kan også vælge ikke at stikke direkte vinkelret på låret, og hvis man undlader autoinjektor, har Betaferon flere muligheder for længde på kanyler.

Jeg synes du skal bede din sygeplejerske gennemgå mulighederne med dig. Hun kan også hjælpe dig med at vurdere, om der reelt er et problem. Min erfaring er dog, at mange er bekymrede for hvor langt der er til muskel og knogler, uden at det faktisk er et problem.

Man skal ikke tage medicin i en muskel, som er beregnet til at blive optaget i fedtvævet. Der findes et Betainterferon-præparat (Avonex), som er beregnet til intramuskulær injektion.