Gå til hovedindhold

Beregning af driftsudgifter ved handicapbil

Spørgsmål
Jeg har sendt en §100 ansøgning og er igennem det første nåleøje. Jeg er tit afsted i min bil sammen med andre. Specielt familie og lignende, og de ture siger kommunen ikke kan bruges som merudgifter. Kommunen skriver: "Vedr. dit årlige kilometerforbrug, vil jeg gøre opmærksom på, at kilometertal for ferier m.m., hvor du kører sammen med familie og venner, ikke kan indgå i en eventuel merudgiftsydelse. Hvis det er muligt bedes du oplyse, hvor mange af de årlige kørte km, du har andre med. Hvis du ikke har mulighed for det, vil der blive anslået et skønsmæssigt km forbrug på fereieture m.m. "  
Det kan da ikke være rigtigt ?

Hvor tit kører en kørestolsbruger mutters alene i sin bil - uden f.eks. sin familie?
Hvis vi skal på ferie, kan jeg da ikke køre alene i min kæmpe bus, og resten af min familie skal have en anden bil, som de kan køre i ved siden af? Ligemeget om de er med eller ej, så er det jo en udgift for mig at jeg kører. Og hvis jeg også skal lægge en bil mere oven i prisen, bliver udgiften jo bare endnu større. 

Jeg skrev til dem, at jeg ikke lige kunne acceptere det på stående fod, og gerne vil se noget dokumentation for denne "regel", hvis det var noget de fastholdt. I mellemtiden håber jeg I kan fortælle mig lidt om, hvad der er op og ned på den slags. Jeg har ihvertfald ikke læst om noget lignende, jeg har til gengæld fundet masser af lov, bekendgørelser og afgørelser, som siger at der skal tages hensyn til, og man har krav på at tage sig af sin familie, selvom man er handicappet.
Svar
Ved beregning af merudgifterne tages udgangspunkt i de øgede udgifter, der er ved en større og dyrere bil (kassebil) og en almindelig personbil. I vejledning og afgørelser tales om "fritidskørsel". Det fremgår ikke, at ferie og ture med venner ikke er fritidskørsel. Jeg ved ikke med hvilken hjemmel din kommune mener, at ferie m.m. - hvad så end m.m. dækker over - ikke skulle være fritidskørsel, hvor der skal tages hensyn til merudgiften ved kørsel i kassebilen.  

Jeg er enig med dig i, at kommunen må henvise til lovhjemmel for deres beslutning om hvilke ture, man efter kommunens opfattelse kan betragte som godkendte/tilladte ture.  

Såfremt kommunen fastholder sin beslutning synes jeg, at du skal anke afgørelsen.