Gå til hovedindhold

Bekymring for vennepar

Spørgsmål

Frustration på sidelinjen. Jeg har en rigtig god ven som har fået konstateret sclerose, min ven synes det går meget godt, men jeg ved at ægtefælden som også er en rigtig nær ven, kan mærke forandringer på det kognitive plan og har rigtig svært ved fungere i dagligdagen, da de ændringer officielt ikke er eksisterende. Ægtefælden er efter min bedste overbevisning i stand til at håndtere de ændringer der er sket, men kan ikke agere, når min syge ven ikke forholder sig til det som sygdommen gør, og fortrænger det som sikkert kan mærkes.

Jeg er som sagt ikke direkte involveret, men oplever at de befinder sig i en hårdknude, som kan få større konsekvenser for deres samliv, hvilket jeg synes ville være rigtig trist. Har I et godt bud på, hvordan de kommer videre, og hvordan jeg skal forholde mig på sidelinjen?

Svar

Tak for din henvendelse, der drejer sig om din ven, som har fået konstateret Sclerose, men som fortrænger sygdommen og ikke vil forholde sig til den. Det må være svært for dig at betragte din vens og ægtefælles situation fra sidelinjen, hvor du tydeligt kan se nogle af problematikkerne, uden at du rigtig kan gøre noget.

Vores erfaring er, at det kan tage nogle år at bearbejde det at have fået en kronisk sygdom som sclerose. Det tager tid at forlige sig med at skulle leve med sygdommen, og det tager også tid at kunne tale med andre om den. Nogle har også i starten en stor trang til at leve videre så normalt som muligt, fordi de er for chokerede til at forholde sig til det, der er sket.

Derfor er det muligt, selv om det kan være svært at forstå, at din ven er i gang med en længere proces, som bare ikke kan ses/mærkes på ham?
Det lyder som om ægtefællen har prøvet at snakke med din ven, men at de har svært ved at få talt om det. Kunne du tale med din ven om, at det både er naturligt og forståeligt at tale med sine nærmeste pårørende om det, der er sket?

Hvis det er nemmere for ham at tale med en udenforstående, så kan han tale med en psykolog fra Scleroseforeningen, der kender til sygdommen. Hvis din vens ægtefælle har brug for det, gælder det samme, at hun som medlem kan gøre brug af Scleroseforeningens tilbud om gratis psykologhjælp.
Psykologerne i scleroseforeningen kan kontaktes på hverdage mellem kl. 11-12 på tlf. 3646 3646 , hvor man kan aftale en tid til samtale.
Jeg håber at mit svar har været til noget hjælp for dig.