Gå til hovedindhold

Bekymring om familiær sclerose

Spørgsmål

Jeg er en pige på 20 år. Min far har sclerose og min morfar havde også - mine forældre tror at det er arveligt.

Nå, men men nu til grunden til at jeg skriver her: Jeg var til fest i weekenden hvor jeg følte mig halvt småfuld, halvt som om jeg havde tømmermænd. Dette undrede mig noget, for når jeg prøvede at tælle sammen, havde jeg sammenlagt kun drukket 4-5 genstande.

Mine "tømmermænd" fortog sig ikke - mandag var lige så slem. Tirsdag gik jeg så til egen læge. Hun sagde, at det var en virus på balancenerven, men uden at kunne sætte navn på denne. Jeg har ikke fået det bedre siden.

Min mor synes at jeg skal fortælle min læge, at min far har sclerose. Jeg tror dog ikke jeg kan få det sagt til min læge, da der er mange følelser forbundet med det.

Jeg er ikke angst, men vil bare virkelig ikke have sclerose. Jeg spiser vitaminpiller hver dag, det vil sige jeg får det D-vitamin man skal have. Kan jeg så stadig godt få sygdommen, når jeg ikke har D-vitaminmangel?

Svar

D-vitamin kan ikke fjerne risiko for sclerose, men du kan se den anbefalede dosis D-vitamin på Scleroseforeningens hjemmeside.

Selv om du ikke er angst kunne det godt være en god ide at tale med en psykolog med særligt kendskab til sclerose og de pårørendes situation, som det er muligt gennem Scleroseforeningen. Det er gratis.

Det er rigtigt at der er en øget forekomst af sclerose hos børn af sclerosepatienter, men risikoen for at et barn af en patient med sclerose får sclerose er under 1%.

Tal med din egen læge, hvis du en anden gang får nogle symptomer, som bekymrer dig.