Gå til hovedindhold

Behandlinger mod træthed

Spørgsmål
Jeg er så træt, så træt! Både af at være træt, og have det sådan her.
Jeg måtte gå hjem fra arbejdet i dag, havde det ikke godt med det, men jeg er nød til at lytte til min krop.
Jeg har været SÅ TRÆT og UOPLAGT, og ikke haft energi til noget i 3 - 4 måneder. Jeg kan bare sove hele tiden. Har det som om mine knogler er for store til min hud, svimmel og bims.

Har fået Avonex siden januar, så min krop burde have vænnet sig til medicinen nu. Sidst jeg var på scleroseklinikken, spurgte jeg om ikke der er noget mod træthed, det sagde de nej til.

Har I et godt råd til, hvordan jeg kommer ovenpå igen, det påvirker mig, jeg er ked af det, bliver gal på mig selv, over at jeg ikke engang kan tage mig sammen til at støvsuge osv.

Håber I har et super råd liggende til mig
Svar
Modiodal er en behandlingsmulighed mod sklerosetræthed, men der er desværre ikke dokumentation for behandlingens effekt, omend nogle patienter alligevel oplever en vis gavnlig virkning. Det er muligt, at effekten er større, hvis man udover almindelig energiløshed, døjer med udtalt søvntrang.
I visse tilfælde kan vurdering af Modiodalbehandlings effekt komme an på en prøve.

Hvis træthedssymptomerne er meget udtalte, kan man overveje Ritalinbehandling. Ritalin er et stof, som er beslægtet med amfetamin, og undtagelsesvis bruges til behandling af sclerosetræthed.
Der er desværre stor risiko for at udvikle afhængighed af Ritalin, hvorfor brugen er yderst begrænset.

Amantadin har tidligere været brugt mod sclerosetræthed i mindre omfang, men har næppe væsentlig effekt på trætheden. Endelig har en undersøgelse vist, at Acetylsalicylsyre i en dosis på 625 mg to gange om dagen kan reducere MS træthed. I Danmark sælges Acetylsalicylsyre (fx. Aspirin, Idotyl og Magnyl) imidlertid kun som tabletter eller brusetabletter på 500 mg.

Såfremt du ønsker at prøve Acetylsalicylsyre, bør du diskutere med din læge, om du kan tåle behandlingen.