Gå til hovedindhold

Behandling med binyrebarkhormon og interferon

Spørgsmål
Jeg ønsker at blive gravid og har derfor en række spørgsmål, der går på medicinsk behandling eller ej, under en eventuel gravidtet.

Jeg får avonex en gang om ugen og binyrebarkhormon (medrol) en gang om månden i tre dage, som tablet. Jeg har været gravid en gang før og valgte der, at fortsætte med avonex indtil, at jeg blev gravid. Jeg vil også vedblive med at tage min avonex i dette forsøg på at blive gravid. Dog er jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg kan fortsætte med at tage medrol indtil jeg bliver gravid.

Så derfor: Kan jeg fortsat tage medrol, når jeg forsøger at blive gravid og hvilke eventuelle risici indebærer det?
Svar
Behandling med binyrebarkhormonet methylprednisolon bruges dels i forbindelse med attakker, dels forebyggende i kombination med interferon-beta. I sidstnævnte tilfælde gives behandlingen 3-5 dage i træk én gang om måneden.

Mens man tidligere anbefalede at ophøre med behandling med interferon, hvis man planlagde at blive gravid, går anbefalingen i dag blot på at ophøre med behandlingen, når man opdager man er gravid.

Hvad angår behandling med binyrebarkhormon, er det usikkert, om dette har fosterskadende effekter. Hvis man planlægger graviditet må det derfor anbefales, at man tager den månedlige kur med binyrebarkhormon højst 1-2 uger efter man har haft menstruation. Dette sikrer, at man ikke tager behandlingen på et helt tidligt tidspunkt af en graviditet.