Behandling af SPMS
d. 30 december 2011

Jeg er en 46 årig kvinde, som havde mit første attak i 1997, men fik først stillet diagnosen sklerose i januar 2010. Den primære årsag til at udredningen har taget så lang tid skyldes, at mine skanninger har været og fortsat er normale. Svaret på seneste skanning i august 2011 var igen: fuldstændige normale forhold, ikke tegn på sklerose forandringer, ej heller kontrastopladning, derfor ikke indikation for at tilbyde anden behandling end den nuværende (Avonex).

De sidste par år er det stille og roligt gået ned af bakke helbredsmæssigt - har kun haft et enkelt attak i efteråret 2010. Efter flere drøftelser med min neurolog er konklusionen, at jeg formodentlig er på vej over i den sekundære progressive fase af sklerosen.
Mit spørgsmål er: Hvis jeg nu fremadrettet får et eller flere attakker og mine skanninger fortsat er normale, vil jeg da aldrig kunne komme i betragtning til at skifte til et af de nye og forhåbentlig bedre præparater?

Sådan som jeg har forstået det, skal man dels have haft x antal attakker indenfor en eller anden periode, og samtidig skal skanningen vise aktivitet i sygdommen. Umiddelbart ser det jo ud til at jeg får svært ved at opfylde disse to kriterier.
I en alder 46 år synes jeg, at det er alt for tidligt ”bare” at acceptere tingenes tilstand, uden i det mindste at have forsøgt en anden form for behandling. Pt. føler jeg mig lidt frustreret og bekymret, og har derfor brug for at høre jeres holdning/mening til mit dilemma.

Som retningslinjerne for behandling af MS ser ud i dag, kan sekundær progressiv MS (SPMS) ikke behandles med nyere lægemidler, som Tysabri og Gilenya. Man kan bruge interferon til at dæmpe attakker, hvis de optræder ved SPMS og såfremt der er meget aggressiv sygdomsaktivitet, kan man overveje kemoterapi med Mitoxantron.

Der udføres aktuelt behandlingsforsøg (kliniske studier) med både Tysabri og Gilenya mod progressiv MS, men resultatet af disse undersøgelser vil først foreligge om ca. 3-4 år.

Skrevet d. 30 december 2011