Gå til hovedindhold

Behandling af spasmer

Spørgsmål

Jeg skriver for at blive lidt klogere på, hvad der kan forhindre en patient med sklerose i at få spasmer i benene om natten. Er det korrekt at disse spasmer kan mindskes ved at blive vendt om natten, og i så fald hvor mange gange er det anbefalet, at man skal vendes?
Hvilke medicinske tiltag kan man gøre for at mindske spasmer?
Øvrige tiltag som kan mindsker spasmer?
 

Svar

Spasmer kan provokeres af mekanisk påvirkning (f.eks. vending), øget fysisk aktivitet, kulde, infektioner (f.eks. blærebetændelse). Omvendt kan lejring være med til at afhjælpe spasmer. Det er individuelt. Fysioterapi med udstrækning og hjemmeøvelser med udstrækning kan afhjælpe spasmer.

Det kan ofte ikke stå alene, og af medicin findes der tabletter med effekt på spasmer. Typiske præparater er Baklofen og Sirdalud. Benzodiazepiner kan også have gunstig effekt, men anvendes meget lidt pga. bl.a. tilvænning og bivirkning i form af sløvhed. I udtalte tilfælde som ikke responderer på medicinen, eller hvor der er udtalte bivirkninger til medicinen. Kan man indoperere en baklofenpumpe. Du kan formentlig finde yderliger oplysninger om spasmer på internettet.