Gå til hovedindhold

Behandling af rystelser

Spørgsmål

Jeg har haft sygdommen siden 1991. Mit problem er nu hovedsageligt at jeg ryster voldsomt på hænderne og derfor blandt andet har svært ved at spise. Kan man gøre noget ved dette, enten træningsmæssigt eller medicinsk?

Svar

Når du skriver ryster - som lægperson vil en neurolog gerne vide om det går ind inder undergruppen tremor (F.eks. den rysten der er typisk for parkinson) eller om det er en slags styringsbesvær kaldet ataxi, for årsagen og behandlingen er forskellig.

Sidstnævnte er det ikke sandsynligt at man kan bedre medicinsk. Der findes et gammelt præparat der kan afprøves, men i de doser hvor det eventuelt har en effekt virker det typisk sløvende, og det påvirker jo også livskvaliteten. Selv  om det er utaknemmeligt at behandle medicinsk, kan det nogle gange afhjælpes lidt med lidt modvægt på armen, f.eks. en manchet der klæbes om håndleddet med en velcrorem. Den kan vist fås i nogle sportsforretninger, der har udstyr til vægttræning. Det kan hjælpe med at stabilisere armen ved f.eks. spisning. Måske kan du få en via hjælpemiddelcentralen i dit område?

Jeg vil anbefale, at du taler med din neurolog, om der er nogle muligheder for behandling. Det håber jeg for dig.