Gå til hovedindhold

Befordringsmulighed i ventetid på handicapbil

Spørgsmål

Jeg har søgt invalidebil og skal i den forbindelse til køretest. Da jeg har dropfod, har jeg fået at vide, at jeg blandt andet skal have automatgear og muligvis håndbetjent bremse og speeder i bilen for, at kunne fremtidssikre den 6 år frem. Der bliver lavet en påtegning i kørekortet på automatgear og håndbetjening, med det resultat at jeg efterfølgende kun må køre i bil med automatgear og håndbetjening.

Mit spørgsmål er så nu: I ventetiden, fra udstedelse af nyt kørekort med påtegning og frem til min nye bil er endelig bevilget og færdigbygget/indrettet, er det så rigtigt at jeg ikke må køre i min nuværende bil med almindeligt gear? Jeg er afhængig af min bil for at komme på arbejde, da jeg har langt at gå fra bussen og til mit arbejde, og den distance jeg evner at gå er kort. Jeg betjener vores nuværende bil problemfrit. Den nye bil er søgt, for at kunne have Mini-Crosser og kørestol med, grundet at jeg som sagt ikke er i stand til at gå særlig langt.

Svar

Det er kørekortmyndigheden, der afgør, hvorvidt du må køre bil uden automatgear eller anden form for særlig indretning. Anmærkninger i kørekortet er af sikkerhedsmæssige grunde. Såfremt kørekortmyndigheden vurderer, at du kan køre bil sikkerhedsmæssigt forsvarligt, uden denne indretning, indtil din bil er bevilget/leveret, har de mulighed for at udstede et midlertidigt kørekort på disse betingelser.

Jeg vil derfor anbefale dig at kontakte kørekortmyndigheden med henblik på en vurdering heraf.

Såfremt det ikke er muligt med et midlertidigt kørekort, er det korrekt, at du ikke må køre din nuværende bil, som ikke har denne indretning. I givet fald skal du kontakte din kommune med henblik på anden form for befordring i ventetiden. Kommunen har andre lovgivningsmæssige muligheder, for dækning af denne befordring, alt afhængig af din situation.