Gå til hovedindhold

Bedring efter Fampyra

Spørgsmål

Spørgsmålet lyder i al sin enkelhed på, hvor megen forskning har der egentlig været på Fampyra? Og hvad ved de såkaldte eksperer i realiteten om pillen Fampyra. Jeg selv har fået mine tvivl. Jeg startede i slutningen af 2012 med at tage Fampyra. Det viste sig svært for mig at overholde det med hver 12. time, samt på tom mave både 1 time før og 1 time efter indtagelsen af Fampyra, men jeg holdt ved i ca. 2 måneder. Herefter var det med korte eller længere pauser imellem. Når jeg igen begyndte at få de evindelige smerter i højre lår, begyndte jeg altid at tage Fampyra igen for en periode. Det endte med, at jeg hen på efteråret 2012 begyndte kun at tage 1 pille hver aften før sengetid, det kunne jeg styre.

Den virkning Fampyra har haft på mig uden overdrivelse er. Ret hurtigt fornemmede jeg en generel bedring i min psyke. Jeg kunne igen koncentrere mig om svære opgaver, og har kunnet dette siden. Det andet er, at de evindelige smerter jeg altid havde i højre lår, midt mellem knæ og lår, nu stort set er væk. Kun ved aktivitet kan jeg kortvarig få dem igen, men efter et kortere hvil, er jeg ok igen. Jeg har besluttet mig at tage en pause, når nuværende bevilling er udløbet. Det kan jo være, jeg ikke mere har behov for Fampyra. Min gang er ikke specielt blevet bedre, men bare det at jeg kan gå stille og roligt med en krykstok eller rollator uden smerter, er en Guds gave.

Svar

Fampyra forbedrer nerveledningen i central-nervesystemet, og er registreret til forbedring af gangbesvær hos mennesker med MS. Da man i sin tid tilrettelagde forsøgene, der skulle dokumentere effekten af Fampyra, valgte man gangfunktion som det vigtigste mål, selvom man nok havde en fornemmelse af, at behandlingen kunne have effekt på andre symptomer, som f.eks. armfunktion, syn, kognitiv funktion mm. Gang og mobilitet er helt grundlæggende færdigheder og dokumentation af forbedring på dette område, var vigtigt for at pillen kunne blive godkendt. Producenten forbereder nu flere forsøg, der skal vise hvilke andre virkninger Fampyra kan have, og som du også selv har oplevet, kan flere symptomer bedres, som man ikke umiddelbart ville have forventet.