Gå til hovedindhold

Basedows sygdom og MS

Spørgsmål

Jeg er 44 år og har attakvis sclerose. Jeg fik diagnosen i 2004 (men ud fra sygehistorie og symptomer har jeg nok haft det siden jeg var ca. 30 år). Jeg har haft ca. 7 attaker, lige før og efterfølgende min diagnose, hvoraf ét resulterede i sygehusindlæggelse.

I flere år har jeg haft symptomer som; kraftig hjertebanken, kronisk svimmelhed og balanceproblemer, snurrende fødder og ben, kraftnedsættelse i venstre side, stærk varmefornemmelse i kroppen og derudover er jeg meget konfus med manglende overblik m.m.

For 3 måneder siden får jeg så konstateret for højt stofskifte (Basedow Sygdom), hvorfor jeg er i tabletbehandling, hvilket virker fint - symptomer som hjertebanken, konfus fornemmelse og svimmelhed (dog stadig dårlig balance) er væk.

Jeg kan læse mig til at stofskiftesygdomme er autoimmune sygdomme, som det også er tilfældet med sclerose (?). Det jeg gerne vil vde, er om der er større forekomst af stofskiftesygdomme hos sclerosepatienter - altså, om risikoen for at få stofskiftesygdomme er højere? Og er der ellers nogen sammenhæng?

Svar

Det er ikke endeligt afklaret, hvorvidt der er en sammenhæng mellem autoimmune sygdomme, som for eksempel Basedows sygdom og MS.

Der er nok flest studier der taler for at der skulle være en let øget risiko for at få MS, hvis man har en anden autoimmun sygdom, uden at man dog kan give noget sikkert tal for dette.