Gå til hovedindhold

Balancetræning

Spørgsmål

Jeg fik diagnosticeret MS i 1992 og har ikke, hvad jeg vil kalde, væsentlige problemer som følge heraf. Dog har jeg problemer med vandladning, erektion og nu oplever jeg (måske) balanceproblemer.

Jeg har tidligere cyklet og løbet meget (langdistanceløb), men holdt op da jeg fik problemer med "vandværket" og "den anden ende" under løbeturene. Nu oplever jeg så, måske, balanceproblemer.

I erkendelse af dette, skriver jeg nu her for at høre om der måske er noget træning jeg kan lave, for at stimulere min balanceevne; jeg oplever en tiltagende højdeskræk og lignende. Jeg træner i et motionscenter 2-3 gange om ugen med styrketræning af kroppen (uden belastning af fødderne, da jeg har fået det venstre fodled stivgjort og har protese i højre ankelled).

Så: Har du et godt bud på hvad jeg kan gøre, rent træningsmæssigt, for at stimulere min balanceevne?

Svar

Jeg kan af dit brev forstå at du er en meget fyskisk aktiv mand, samt at styrke- og konditionstræning også er væsentlige træningsformer. Jeg kan ikke læse, om du får speciel træning/vejledning som en del af den træning, du fortager i motionscenteret. Jeg forstår din henvendelse som om, du i dag varetager din egen træning.

Ved balanceproblemer og balancetræning, er det vigtigt at træningen sker under kyndig vejledning, hvorfor jeg vil foreslå at du henvender dig til en fysioterapeut for at få professionel træning. Ved balancetræning skal man udfordres på "balancen", det vil sige på kanten af det man kan og tør, hvorfor det er vigtigt at du bliver vejledt korrekt.

En fysioterapeut vil teste hvor meget du kan klare, tilrettelægge øvelserne efter dine behov og hele tiden justere din træning i forhold til fremgang. En fysioterapeut vil også kunne bedømme hvor meget, for eksempel, din stive ankel kan klare af træning og belastning.

Jeg vil foreslår at du søger din læge om vederlagsfri træning ved en fysioterapeut.

Held og lykke med træningen.