Gå til hovedindhold

Baklofenbehandling af spasmer

Spørgsmål
Jeg sidder i kørestol, får Novantrone og kommer på scleroseklinikken hver 3 måned.

Jeg har et spørgsmål vedrørende baklofen: Til at starte med, fik jeg 3 stk. om dagen, blev siden sat op til 4  stk. efter et halvt år og nu får jeg så 6 stk. om dagen. Problemet er, at jeg stadigvæk har lige mange spasmer (særligt i højre hånd). Derfor vil jeg gerne vide, om der ikke  findes noget stærkere?

Herudover har jeg det problem, at mit syn skifter meget hurtigt. Jeg fik mine briller i marts og da vi nåede juni, kunne jeg ikke læse (har fået en henvisning til synscenteret). Er det almindeligt at synet ændrer sig hver 3. måned?
Svar
Vedrørende spasmer, er baklofen et hyppigt anvendt præparat og dosis er individuel - faktisk helt fra 5 mg og op til henad 100 mg dagligt. Brug af højere doser begrænses ofte af bivirkninger, for eksempel træthed. Et andet hyppigt anvendt præparat mod spasmer er Sirdalud. Nogle gange anvender man en kombination.

I de situationer hvor alt har været prøvet i tilstrækkelig lang tid og i tilstrækkelig dosering, kan man overveje at anlægge en baklofenpumpe.

Du kommer jo på scleroseklinikken hver 3. måned og jeg foreslår at du, ved næste kontrol, nævner at du ikke synes at de 60 mg baklofen dagligt har tilstrækkelig effekt på dine spasmer.

Vedrørende synet, kan der ved sclerose ske en gradvis forværring (påvirkning af synsnerven) uanset behandling, men det er vigtigt at finde en forklaring på forværringen og at overveje om du kan have gavn af hjælpemidler. Det synes der at være taget hånd om, da du har fået en henvisning til et synscenter.

Held og lykke med begge ting.