Gå til hovedindhold

Bækkenbundstræning hos scleroseramte

Spørgsmål

Efter en fødsel, for 2,5 år siden, døjer jeg stadigvæk med ufrivillig vandladning. Jeg kan ikke nyse eller hoste og heller ikke løbe, hvilket er et stort problem, når man som jeg savner sport. Jeg har gået til fysioterapeut, hvor jeg fik nogle træningsteknikker, samt en vægt til at træne bækkenbunden. Den ene dag tager dog desværre den anden og jeg får ikke lavet mine øvelser hver dag. Har, i forlængelse heraf, kunnet læse mig frem til at der findes noget medicinske præparater man kan bruge; hvad er det for præparater og hvordan virker de? Jeg har også et andet spørgsmål der går på, om der sker noget ved at starte til aerobic, hvis jeg bruger tampon og bind mod ufrivillig vandladning?

Svar

Bækkenbundstræning kan mindske problemer med ufrivillig urinlækage selvom helbredelse er undtagelsen. Forudsætningen for bækkenbundstræning er intakt muskelbevidsthed, svarende til de muskler, som man skal knibe med, og som skal optrænes. Desværre er dette et problem for mange scleroseramte, hvor nervebanerne til knibemusklerne i bækkenbunden er angrebet, og hvor viljen derfor ikke har kontrol over knibefunktionen.

Du spørger om medicin kan hjælpe. Dette kan jeg ikke umiddelbart svare på. Der findes flere former for urininkontinens. Medicin kan hjælpe i visse tilfælde, men ikke i alle. Det er nødvendigt først at blive undersøgt. Jeg kan, ud fra dine oplysninger gætte på, at du måske mest lider af den type inkontinens, som hedder stress-inkontinens, og som kommer i forbindelse med anstrengelser, uden at vandladningsrefleksen går i gang - her er medicin sjældent effektiv. Jeg foreslår, at du bliver undersøgt hos en gynækolog eller urolog, med viden om sclerose og inkontinens.

Hvad angår dit spørgsmål angående aerobic, ser jeg ingen problemer heri.