Gå til hovedindhold

Babinski refleksen

Spørgsmål

Jeg har læst en del om Babinski refleksen; hvad den betyder og hvordan den udføres. Jeg har øget clonus i højre UE, men lige meget hvor meget jeg prøver, kan jeg ikke fremkalde en positiv Babinski. Jeg slapper af i benet/foden og bruger en nøgle til at udføre testen. Jeg får ingen refleks hverken på højre eller venstre fod, tæerne forbliver i samme position. Det vil sige, at de hverken går op eller sammenkrøller. Hvad betyder dette? Kan man overhovedet udføre testen på sig selv?

Svar

Babinski refleksen er en refleks, hvor berøring af fodsålens yderkant giver en opadstrækning af storetåen. Det er en primitiv refleks, hvilket betyder at den ses hos spædbørn, men efterhånden som vores nervesystem udvikles forsvinder den naturligt igen (ofte inden 2 års alderen). Hvis den opstår igen senere i livet, er det tegn på en neurologisk forstyrrelse/sygdom. Så det er et godt og normalt tegn, at du ikke kan fremkalde Babinski refleksen.

Testen kan være vanskelig at udføre på sig selv, da man let kommer til at spænde op og man skal helst være helt afslappet.