Gå til hovedindhold

Avonex og rejse

Spørgsmål

Skal ud at rejse til sommer i 15 dage og skulle gerne have Avonex med, er startet med Avonex midt i marts, og er ikke meget for at rykke rundt på dagen allerede, og er måske også en smule hysterisk med at medicinen opbevares ved den korrekte temperatur.

Så hvor kan man købe en køletaske, der kan holde de 2 - 8 grader og samtidig kan transporteres gennem sikkerhedskontrollen?
På apoteket siger de at et medicinpas ikke er nødvendigt, da Avonex ikke er på deres liste, kan det passe?

Svar

Biogen som forhandler Avonex, laver selv køletasker. De har to, den ene bruges når du henter medicin på hospitalet, den anden er blå og bruges til rejser. Du kan få din sygeplejerske til at bestille en, hvis hun ikke allerede har den på hospitalet. En sprøjte kan holde en uge i stuetemperatur. Hvis Avonex opbevaret ved stuetemperatur over længer tid, vil det efterhånden nedbrydes, og dermed ikke have nogen virkning, da Avonex er biologisk medicin. Derfor skal det opbevares i køleskabet mellem 2 og 8 grader, for at have den lange holdbarhed op til et år, som Avonex har.

Det er godt at have en fast stikkedag, så man på den måde husker at tage Avonex en gang om ugen. Men da Avonex er et depotmedicin, er det ikke sådan at man ikke er beskyttet, hvis man rykker den en dag for at ændre stikkedag. Mange planlægger op til en ferie, at rykke stikkedagen, så man f.eks ikke behøver at skulle stikke sig to dage på en 14 dages ferie. Da mange har bivirkninger ved Avonex, er det hensigtsmæssigt at kunne planlægge det, så man f.eks. kun behøver at stikke sig en dag på ferien, og dermed kun have en dag med bivirkninger, og dermed nyde den længe ventede ferie i fulde drag.

Med hensyn til medicinkort, får man et kort den dag man opstarter på Avonex behandling.  Der står at personen skal tage Avonex, og det skal opbevares på køl. Det skal medbringes, når du skal rejse, så du kan vise det, hvis det bliver nødvendigt. Hvis du skal på længere rejser, kan det nogen gange være nødvendigt med et rejsebrev på engelsk. Et brev du kan få på den sklerose klinik, du hører til.
God rejse