Gå til hovedindhold

Avonex i lår eller hofte

Spørgsmål
Min mor er lige startet med Avonex behandling. Hun har fået sprøjte 4 gange. 3 gange har hun fået det i låret, og sidste gang i hoften. De 3 første gang havde hun frygtelige smerter i hele kroppen, i musklerne. Hun fik slet ikke sovet om natten og havde ekstrem hovedpine. Men sidste gang, da hun fik sprøjten i hoften, da havde hun slet ikke smerter eller hovedpine overhovedet. Vores spørgsmål er derfor, om det er en forskel at få sprøjtet i hoften eller låret? Eller om hendes krop er ved at vænne sig til medicinen? Min mor fik stadfæstet sclerose i 1993.
Svar

Avonex skal gives som en intramusculær  injektion ( dvs. en indsprøjtning i  musklen ), og den kan både gives i hoften og i låret. De fleste der selv tager Avonex tager den i låret, idet man skal måle nøjagtigt ud i hoften, for ikke at beskadige en nerve, og det kan man ikke rigtigt gøre selv. De fleste sygeplejersker giver en intramusculær injektion  i hoften.

Medicinen optages på samme måde, uanset hvilken muskel man giver den i, og giver altså samme virkning og bivirkning. Forhåbentlig er din mor således ved at vænne sig til medicinen og bivirkningerne ved at aftage. Man kan godt opleve lidt svingninger i hvor kraftige bivirkningerne er især i starten, men ofte aftager de jo i løbet af de første måneder.