Gå til hovedindhold

Avonex eller Plegridy

Spørgsmål

Jeg har været på Avonex igennem 6-7 år, men effekten har ikke været optimal, da jeg fik flere attakker hvert år. Nu er jeg ikke kandidat til nogen af de "effektive" sclerose medicin som findes, så jeg skal forblive på 1. valgs medicin. Jeg har været på Tecfidera i 9 måneder nu, og har aldrig oplevet så meget aktivitet på de 9 måneder som er tilfældet i min situation. Min neurolog siger, at jeg kan komme tilbage på Avonex alternativ prøve den nye Plegridy. Mit spørgsmål er om Plegridy skulle have en bedre effekt end Avonex? Og hvor mange % beskytter den med ca.? Jeg ved godt, det er individuelt fra patient til patient hvor effektiv medicinen er.

Svar

Jeg skal lige understrege, at hvis man har attak på en 1. linje behandling (interferon-beta, glatiramer acetat/Copaxone, dimethylfumarat/Tecfidera eller teriflunomid/Aubagio), har man mulighed for at skifte til 2. linje (fingolimod/Gilenya eller natalizumab/Tysabri).

Hvad angår effekten af de to interferoner Avonex og Plegridy, ligger den på nogenlunde samme niveau hvad angår reduktion af attakker, hvor Plegridy reducerede disse med 36% i gennemsnit og Avonex reducerede med 32%. Rent praktisk kan man ikke sige, at disse tal er forskellige, da usikkerhed i forsøgsdesign mm. kan forklare små forskelle i resultaterne. Udvikling i invaliditet blev bremset hos 37% i Avonexbehandling og hos 38% der fik Plegridy, så disse resultater er også sammenlignelige. Plegridy tages imidlertid kun en gang hver 2. uge, hvor Avonex tages hver uge, hvilket kan være en fordel.