Gå til hovedindhold

Avonex, Betaferon eller Rebif

Spørgsmål

Jeg har været på Rebif 44 i ca. 10 måneder. Inden for denne periode har jeg 2 gange haft voldsom mangle blister i munden. Min neurolog vurderer, at det har en sammenhæng med Rebif 44, da blisterne forsvinder lige så snart jeg holder pause fra Rebif 44.

Min læge forslog mig at begynde på Copaxsone, men jeg kan, i øjeblikket, ikke overskue at skulle tage sprøjter hver dag (desuden er jeg ikke særlig stor, så har ikke meget at stikke i).

I samarbejde med neurologen og sygeplejersken, vil vi derfor forsøge med Avonex, og håbe på jeg kan tåle denne medicin bedre.

Mit spørgsmål er: Hvor effektivt er Avonex, når det kun skal indtages 1 gang om ugen?

Jeg har ikke haft attaker siden jeg kom på Rebif44, men har så, til gengæld, haft bivirkninger (i form af influenzalignende symptomer) alle 10 måneder.

Jeg var hårdt ramt af attaker i december 2007, blandt andet på balancen, føleforstyrrelser, nedsat kraft i højre ben og arm - attaker som jeg stadig har "ar" efter i dag.

I 2003 havde jeg desuden et attak, hvor jeg oplevede føleforstyrelser fra fødderne op til navlen. Igen i 2005 fik jeg et attak, med synsnervebetændelse på det ene øje, hvor synet var helt sløret - i dag har jeg dog fået synet tilbage igen 90%.

Vil Avonex være effektiv nok til mig, mine attaker taget i betragtning, eller er Avonex snarere til de sclerosepatienter med et meget mildt sygdomsforløb?

Svar

Der findes flere forskellige typer beta-interferon på markedet.

Avonex tages i en dosis på 30 mikrogram 1 gang om ugen, Rebif tages i en dosis på 22 eller 44 mikrogram 3 gange om ugen og Betaferon (forhandles også som Extavia) tages i en dosis på 250 mikrogram hver 2. dag. Den højere dosis af Betaferon/Extavia skyldes, at der er tale om en lidt anden form for beta-interferon, men effekten af den anvendte dosis er sammenlignelig med den dosis Avonex og Rebif, der gives i en enkelt indsprøjtning.

Der findes to undersøgelser, der sammenligner effekten af Avonex med effekten af Betaferon eller Rebif. Undersøgelserne viser, at Betaferon og Rebif har en lidt kraftigere effekt end Avonex. Til gengæld vil 20-40% af alle, der behandles med Betaferon eller Rebif udvikle antistoffer mod medicinen, der ophæver dens effekt i løbet af 1-2 år, mens det tilsvarende tal for Avonex ligger på omkring 5%.

Hvis du har været uden attakker, på behandling med Rebif, er det bestemt muligt, at du også vil være effektivt behandlet med Avonex.

En anden mulighed, som jeg ikke er klar over, om du har prøvet, er at prøve behandling med 22 mikrogram Rebif i stedet for 44 mikrogram.

Endelig er behandling med Copaxone, som ifølge nye undersøgelser har samme effekt som Betaferon og Rebif, jo trods alt også en mulighed.