Gå til hovedindhold

Attakvarighed

Spørgsmål

Jeg fik et attak for snart to måneder siden, og siden det er mit første har jeg et par spørgsmål, som jeg håber I kan hjælpe med:

Jeg er med på at varigheden af et attak er individuel fra person til person, men kan der siges noget generelt eller statistisk?

Hvordan kan jeg vide at attaket er overstået og at de problemer jeg har ikke "bare" er permanente - altså noget jeg må leve med? Jeg har problemer med følesans i hænderne (det føles som om jeg har sand imellem fingrene) og min balance i benene er ikke god. Herudover har jeg ikke så mange kræfter som tidligere.

Svar

Generelt siger man, at varigheden af et attak er 8 - 12 uger, hvorefter de fleste vil opleve, at symptomerne i stort omfang er forsvundet.

Der vil altid være en risiko for at en rest af symptomerne kan blive permanente, hvilket som regel også hænger sammen med attakkets styrke og graden af opheling.

Som du nævner, kan graden af opheling variere meget, individuelt, men som tomelfingerregel gælder, at de bedste chancer for opheling er indenfor de første 3 - 6 måneder efter attakket og kan yderligere ske indenfor et år, mens opheling længere end 1 år efter attakket meget sjældent ses.

Med andre ord: Jo længere et symptom har varet, jo mindre er sandsynligheden for at det forsvinder igen. Har et symptom for eksempel varet et år, er der stor risiko for, at det ikke forsvinder igen.

Man kan desværre ikke forudsige om et symptom vil blive permanent.