Attakbehandling, hvad er effekten på lang sigt
d. 22 november 2009

Efter mit sidste attak sagde jeg først nej til at modtage medrol-behandling, fordi jeg hellere ville have dobbeltsyn lidt længere end at udsætte min krop for store doser binyrebarkhormon, når effekten udelukkende var at afkorte mit attak. En (uddannelses)læge fortalte mig så, at behandlingen også kan forebygge, at attaket sætter sine spor, og på det grundlag valgte jeg at sige ja tak til behandlingen.

Efterfølgende fik jeg at vide, at jeg var blevet fejlinformeret, det vil sige at medrol kun kan forkorte attaket - og ikke foreebygge, som den pågældende læge fejlagtigt havde oplyst mig om.

Nu har min sag endelig været i konference - den var blevet glemt i første omgang (!) - og jeg er blevet rådet til behandling med Rebif 44, 3 gange ugentligt.

Jeg har kigget på den patientinformation, jeg har fået udlveret fra Scleroseklinikken og kan se, at der er flere bivirkninger ved beta-interferon end ved Glatiramér acetat, og at undersøgelser har vist, at de har samme effekt. Derfor vil jeg naturligvis hellere have Copaxone end Rebif.

Kan du forklare, hvorfor lægen anbefaler Rebif? Hvad vil dú anbefale?

Behandling med binyrebarkhormonet methylprednisolone (medrol eller solumedrol) kan afkorte varigheden af skleroseattakker, se også Attakbehandling hvornår.
 
Det er dog ikke alle, der reagerer på medicinen. Andre har bivirkninger, der gør, at de helst undgår behandling med binyrebarkhormon. Binyrebarkhormoner har en sygdomsdæmpende effekt, der varer få uger, men påvirker ikke risikoen for at få et nyt attak.
 
et siges ofte, at behandlingen ikke bedrer ophelingen efter et skleroseattak - dette er også rigtig, hvis der er tale om behandling af en synsnervebetændelse. For alle andre former for skleroseattakker er det faktisk ikke ordentligt undersøgt.
 
Den eneste undersøgelse, der har set på dette forhold, viste en mulig bedring i ophelingen efter et år, men undersøgelsen var for lille til at afgøre dette med sikkerhed. Det er derfor muligt, men ikke sikkert, at ophelingen efter et skleroseattak også bedres på lang sigt, hvis der gives behandling med methylprednisolon.

Skrevet d. 22 november 2009