Gå til hovedindhold

Attak ved progressiv MS

Spørgsmål

Jeg har progressiv sclerose på 4. år, og har haft en årlig samtale på sygehuset. Jeg oplever pt. en væsentlig forværring i min sclerose tilstand. Fysisk kan jeg meget mindre end jeg plejer, og særligt mit højre ben svigter. Min fysioterapeut er i tvivl om hvilken træning, hun kan give mig og fortæller, at man vel ikke kan udelukke, at jeg skulle have et langsomt arbejdende attack. Hvad kan jeg gøre for at blive undersøgt nærmere?

Svar

Jeg kan dårligt vurdere dine symptomer herfra, men generelt kan jeg sige, at hvis symptomerne forværres dag for dag skyldes det formentlig et attak, men hvis du bliver dårligere over måneder, er det formentlig forværring i en progressiv MS. Man kan godt have attakker, selvom man har progressiv MS, hvilket oftest ses ved sekundær progressiv MS og kun meget sjældent ved primær progressiv MS.
Det bedste du kan gøre, er at kontakte din MS klinik, oplyse om dine symptomer og bede om en attakvurdering. På den måde kan du blive set udenfor de normale årlige kontroller.